Νέα

Πάγωσε η αλλαγή ώρας – Πότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια

pexels tima miroshnichenko 8327551

Στον πάγο μπήκε πλέον η κατάργηση των εποχικών αλλαγών της ώρας που επιδίωκε να εφαρμόσει η Ευρωπαϊκή Ένωση από φέτος. Έτσι, στις 31 Οκτωβρίου οι δείκτες των ρολογιών θα κινηθούν μια ώρα προς τα πίσω, ενώ η πιθανή κατάργηση θα ξανασυζητηθεί μετά από χρόνια. Νομικά κωλύματα καθώς και οι διαφωνίες των κρατών – μελών ως προς την εποχική ώρα προτίμησης τους, φαίνεται να έχουν σταματήσει τη διαδικασία.

Εξάλλου, η Ευρωπαϊκή Ένωση εξέδωσε ανακοίνωση ότι οι εποχικές αλλαγές μεταξύ χειμερινής και θερινής ώρας θα συνεχίζονται για την πενταετία 2022 έως 2026, απαλλάσσοντας τις χώρες από το δίλημμα να επιλέξουν μία εκ των δύο. Ανάλογο υπουργικό διάταγμα για την περίοδο 2022 έως 2026 εξέδωσε και η Κύπρος.

Όπως ανέφερε στον «Φ» λειτουργός του υπουργείου Ενέργειας, η κατάργηση των εποχικών αλλαγών της ώρας, δεν συζητείται πλέον. Το προσχέδιο της ευρωπαϊκής οδηγίας που έχει τεθεί σε συζήτηση το 2018, προέβλεπε όπως οι χώρες επέλεγαν εντός λίγων μηνών την ώρα που θα διατηρούσαν σε μόνιμη βάση.

Το 2019 το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε την πρόταση να σταματήσει η πρακτική της αλλαγής ώρας. Μάλιστα, τότε η συντριπτική πλειοψηφία των βουλευτών είχε ψηφίσει υπέρ. Ωστόσο, η διαδικασία δεν φάνηκε τόσο απλή. Παρουσιάστηκαν νομικά κωλύματα και παράλληλα στην έκθεση αντικτύπου δεν υπήρχαν ξεκάθαρα οφέλη από την εν λόγω αλλαγή. Εξάλλου, οι διαφωνίες μεταξύ των κρατών για την ώρα που θα επικρατούσε, ήταν τέτοιες ώστε να παρακωλύεται η διαδικασία επιλογής.

Έτσι, με βάση και την οδηγία που βρίσκεται σε ισχύ στην ΕΕ, ανακοινώθηκε η περίοδος αλλαγής (Μάρτιος και Οκτώβριος) της εποχικής ώρας για την πενταετία 2022 έως 2026. Παραμένει, δηλαδή, το υφιστάμενο καθεστώς αλλαγή ώρας.

Διαβάστε όλο το άρθρο στο philenews.com

https://www.philenews.com/koinonia/eidiseis/article/1307296